Potepaj se z mano!

Salzburg – avstrijski dragulj

Pozdravček,
današnji post me je in vas bo odpeljal kar nekaj let nazaj, in sicer v moja srednješolska leta. Takrat nam je bila ponujena možnost, da se kot učenci nemščine odpravimo v to idilično mestece v Avstriji, ki je obdano z Alpami,  prečudovitimi jezeri in enimi izmed boljših smučišč v Evropi. Že v naprej se vam opravičujem, če bom podala kakšno napačno informacijo, toda tega je res že kar nekaj let nazaj,moj spomin pa sliči bolj na spomin zlate ribice 🙂 Salzburg, ja, to je spet eno izmed tistih mest, ki mi je ukradlo srce. Vsa ta lepota, veličastnost mesta skozi katerega teče reka Salzach in nad katerim bdi prečudovita trdnjava Hohensalzburg, vse to zelenje, vsa ta urejenost (naj vam povem, da v mestu nisem videla niti ene smeti na tleh, niti ene!!) … resnično je vreden obiska!

Začela bom kar s stvarmi, ki so se mi najbolj vtisnile v spomin (poleg seveda mesta kot celote:)). Definitivno je prva stvar sama reka Salzach, prečudoviti mostovi in njeni bregovi! Jaz sem oseba, ki me, kamorkoli grem, najbolj pritegneta dve stvari, in sicer vse kar je povezano z vodo (potok, reke, morje, jezera – mhm, voda je moja strast!) :) in pa zeleno, te ljubim zeleno (travniki, parki, drevesa..) :)

Kot drugo moram zagotovo omeniti prečudoviti dvorec Mirabell in obdajajoči vrt, ker je B.E.A.Utiful!! :) Ta park je tako prisrčen, da bi z lahkoto dan preživel v njem, v senčki drevesa, s kakšno dobro knjigo v roki, mogoče tudi pivce :) in se preprosto zlil s številnimi, ki se prepuščajo lepotam in sproščenosti tega parka (v tem parku se nahaja tudi fontana, ob kateri so snemali pesem Do-re-mi iz filma Moje pesmi, moje sanje).

In pa MUST SEE, je zagotovo njihov Haus der Natur (naravoslovni muzej), kjer resnično vidiš in izveš marsikaj! Računajte dobre  4 ure ali več, če si resnično želite ogledati vse 🙂

Potem pa so tu seveda še sama trdnjava, ki nudi fenomenalen razgled na mesto (nanjo se povzpneš z vzpenjačo). Mestece slavi po Mozartu, tako da si lahko ogledate njegovo rojstno hišo in pa si privoščite Mozartove kroglice, aber natürlich! 🙂
Mi smo si ogledali tudi Salzburg Dom, katedralo, v kateri je ravno takrat potekala neka razkošna poroka 🙂 Potem pa je tu še kar nekaj samostanov,  trgov, Getreidegasse (najstarejša ulica in seveda šoping)…

Če se že nahajate v teh krajih, si že skoraj morate ogledati rudnik soli v Halleinu, kjer se v zaščitnih oblekah z rudarskim vozom popeljete v notranjost, nato pa se po toboganih spustite do slanega jezera v notranjosti. Resnično zanimivo!! :)) Pa če se prav spomnim, vam dajo še malo soli za spominek ;))

Hja pa še in še bi lahko naštevala!! 🙂
Jaaaa, pa da ne pozabim, toplo priporočam tudi obisk Salzburga v času božičnih sejmov (tudi to sem storila) :), ko je to romantično mestece prežeto še z božičnim vzdušjem!

Tako, na kratko o mojem malem romantičnem mestecu. Mislim, da se bom nekega dne odpravila nazaj in sedaj, ko sem si že ogledala vse, se bom preprosto usedla v senčico drevesa, si privoščila odlično kavico in  se prepustila neizmernim užitkom, ki jih ponuja, ta biserček v osrčju Evrope!

Solong, solong, aufwiedersehen, goodbye!! 🙂

S

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply