Potepaj se z mano!

Razvajanje brbončic v Tednu Restavracij

Pozdravček!

* Prejšnji teden je v Sloveniji potekal Teden restavracij, kulinarični dogodek, s katerim je marsikdo izmed vas že seznanjen. Da na hitro povzamem bistvo tega dogodka:
Teden restavracij je neke vrste akcija, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko. V njen sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki svojim gostom ponudijo meni z najmanj tremi hodi, za 14€/osebo.

Kot zanimivost lahko omenim, da so s tednom restavracij pričeli v New Yorku, leta 1992, stvar pa se je kaj kmalu razširila po svetu. V Sloveniji so prvi teden restavracij priredili leta 2012.

Več o tem in o seznamu restavracij si lahko preberete tu.

Tudi moja malenkost se je že drugo leto zapored odpravila na razvajanje brbončic. Lansko leto sem čisto po naključju, ne da bi bila seznanjena z dogajanjem, obiskala restavracijo 1906 na Bledu, letos pa sem se načrtno odpravila v dve odlični restavraciji po mojem izboru. *

V petek sva se s prijateljico, tik pred večernim mrakom, zapeljali v Kranjsko Goro. Ker sva bili, kot vedno, prezgodnji, sva se sprehodili še malo po starem delu, trenutno precej umirjene in prazne, Kranjske Gore in si privoščili Illy kavico  v lokalu Kosobrin. Ob klepetu sva občudovali zasanjano mestece, ki nestrpno čaka prvi sneg in množice turistov, ki ga bodo prebudile iz jesenskega spanca. Dišalo je po pečenem kostanju in skušnjava je bila velika, toda najini lačni želodčki so se ‘šparali’ za pojedino.

Ko je zvonik na cerkvici odbil četrt na šesto, sva se polni pričakovanj odpravili proti Hotel & restavracija Skipass Travel. Ustavili sva se pred čudovitim, na novo zgrajenim hotelom, ki je bil romantično osvetljen in obdan z zvoki umirjene glasbe. Hotel je v lasti prisrčne družine, ki ga vodi s skupnimi močmi in se resnično zavzema za kvaliteto in udobje svojih gostov. Lastnik naju je prijazno popeljal do najine mize, ki je bila pozicionirana ob velikem oknu, skozi katerega je bilo mogoče opazovati, kako je prečudovite gore počasi zakrivala tema. Prijazen natakar naju je seznanil z menijem in nama priporočil odlično vino – Modri Burgundec Rose (Vina Kuplje-Jeruzalem). Kaj kmalu so naju presenetili s hišnim pozdravom iz kuhinje, ki sva ga snedli, kot za šalo 🙂 Sledila je predjed – Lososov tatarski na piri, masleni preliv z medom in domača kisla smetana. Fenomenalna kombinacija! Potem pa je sledila glavna jed, kjer je bilo mogoče izbirati med dvema različnima jedema – Linguini z zajčjim ragujem in limonino kremo ali File bele ribe na pikantni leči z rdečo vinsko omako in pehtranom. Seveda sva izbrali vsaka različno, da sva lahko poizkusili vse 🙂 Natakar nama je prijazno prezentiral vsako jed in si resnično vzel čas za stik z gosti, kar je zagotovo najpomembnejše. Ker sva obe precej sladkosnedi, sva nestrpno pričakovali najslajše – Pomarančno tortico z olivnim oljem, espumo bele čokolade in kandirano pomarančo z rožmarinom. Ob tej sladici so najine brbončice zagotovo zaplesale zmagoslavni ples 🙂 Neverjetna harmonija okusov, kombinacija kandirane pomaranče in rožmarina – nepozabno!
Po navadi pravijo ‘Slab začetek, dober konec’, tu lahko rečem samo ‘Fenomenalen začetek in najslajši konec!’

1888998_330533947128094_1808311654866396536_o

S tem pa moje razvajanje še ni bilo zaključeno. Čakalo me je še sobotno kosilo z najdražjim. V meglenem in oblačnem sobotnem popoldnevu sva se odpeljala poiskati sonce in ga našla v Zgornjem Brniku. Tam naju je čakala miza v restavraciji Dvor Jezeršek. Idilična restavracija, odmaknjena od vrveža, a vseeno polna utripa. Tudi tu so naju natakarji prijazno posedli za mizo in naju seznanili z meniji. Izbirala sva lahko med dvema jedema pri vsakem hodu (edino pri glavni jedi je bil na voljo še vegetarijasnki meni):

  • Hišni pozdrav iz kuhinje
  • Namaz dimljene postrvi v sendviču popečenih bučk
  • Dimljena račja prsa z mladim ovčjim sirom, glaziranim grozdjem in sladkim vinskim prelivom
  • Pirini bleki z jurčki, brstičnim ohrovtom in masovnikom
  • Žametna sadno bučna kremna juha, zvita maslena palčka z bučnimi semeni
  • Nadevana piščančja prsa z lešnikovim maslom in peteršiljem na grobem pireju bučk, krompirja in pastinaka
  • Medaljon svinjske ribice na maslenem testu, vinsko slivova omaka, češpljev cmok

FullSizeRender (2)

Sama sem si naročila kozarec težko pričakovanega Rumenega Muškata (Pra-vino, Štajerska), moj dragi pa si je privoščil domače nefermentirano pivo Ravbar. Jedi so bile odlične, mogoče je bil premor med enim in drugim hodom malenkost predolg ali pa sva bila le midva tako neučakana 🙂 Tu sicer sladica ni bila vključena v meni, a ko so moje oči uzrle Čokoladno srce v jagodni omaki, je srce poskočilo in odločitev je bila sprejeta (čeprav sem že rahlo pokala po šivih) 🙂
Ko so mi postregli sladico, je bilo sladko pričakovanje tako močno, da sem pozabila narediti fotografijo sladice, zato boste morali biti zadovoljnji s pomanjkljivim izgledom…toda morate razumeti – Jagode in Čokolada, ne razmišljaj ko si mlada 🙂

FullSizeRender

Takole se je zaključil moj teden restavracij – zadovoljne brbončice, presrečno srce in moja malenkost, navdušena nad celotno kulinarično ponudbo in nad mojim odličnim izborom restavracij. Toplo vam priporočam obisk obeh, sama pa že težko čakam naslednji Teden restavracij!

P.S – več slikic si lahko ogledat etudi na moji FB strani – Frčafel’ca (tu in tu)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply