Potepaj se z mano!

Razgled, ki očara

Ljudje ponavadi vedno želimo doseči nekaj, kar je izven našega dosega, stremimo za nečem, kar je na prvi pogled nedosegljivo, vedno pa pozabljamo na stvari, ki jih imamo tik pred nosom in jih ponavadi jemljemo za samoumevne. Zanimivo, kajne? Taki smo, nimaš kaj! 🙂
Sama imam iz svoje terase prečudovit razgled! Oči se mi vsako jutro lahko spočijejo na prečudovitih gorah, ki se ponosno dvigajo v nebo. Vsak dan mi ponujajo drugačno sliko, enkrat so obsijane s soncem, drugič sramežljivo skrite za oblaki, spet tretjič prežete z barvami mavrice in toplimi barvami sončnih vzhodov in zahodov. Čudovito, mar ne? In vseeno se zgodi, da me morajo na to opomniti drugi, ko se zleknejo v stol, na moji terasi in občudujoče izjavijo: ‘Kakšen lep razgled imaš!’

Stol Karavanke

In zato sem se danes odločila, da ne bom prispevka namenila kraju, nekje na drugem koncu sveta, ampak gori, v neposredni bližini, gori, ki jo imam pred očmi – Stol.

Stol Karavanke

Stol se dviga na 2236 m in je tako najvišji vrh Karavank.
Sama sem se nanj povzdignila enkrat v življenju (sem pač mnenja, da je gora dovolj, da se na vsako povzpnemo samo enkrat) in ja, meni osebno sam vzpon ni bil najbolj ‘všečen’, lahko rečem, da me je na določeni točki spravil na mejo obupa 🙂 Toda, kdo sem jaz da bi sodila, kajne? Vzpon se mi je zdel težji, kot vzpon na očaka Triglav. Najhujši del mi je bil, ko sem zagledala kočo na Stolu in videla, da niti približno še nisem blizu cilja. Ne bom lagala, nisem ravno najbolj navdušen hribolazec, tako da vse tiste, ki ste približno taki kot jaz opozarjam – zlomilo vas bo! 🙂
Vendar pa so vse muke poplačane, ko se ti na vrhu odpre prečudovit razgled (še en razlog več, da se v hribe odpravljate v lepem vremenu) na Julijske Alpe, Zahodne Karavanke, Kamniško-savinjske Alpe, visoke in  nizke Ture ter na prečudovito pokrajino Gorenjske.

Stol Karavanke

Poti na Stol je kar nekaj. Sama sem spoznala dve in sicer Zabreško oz. ‘konjsko’, ki je sicer dolga 3,5 h vendar nekoliko lažja in pa Žirovniško, ki vam bo sicer vzela eno uro manj, vendar pa je temu primerno bolj strma. Več poti si lahko ogledate tu.
Pot smo začeli na Valvasorju, do kamor se lahko pripeljete z avtom, tisti, ki pa ste za bolj ‘ornk’ turo, pa lahko pot začnete v ‘podnu’ v Završnici ali pa si izberete še kakšno drugo pot, ki vas popelje še čez kak hribček.

Definitivno bi se morali malo bolj zavedati vseh lepot, ki nas obkrožajo in mogoče najprej do potankosti raziskati našo Slovenijo, namesto da nas odnaša v vse konce in kraje sveta. Isn’t it ironic?
Naša mala deželica je resnično čudovita in zavedajte se, da hodijo ljudje iz zelo oddaljenih krajev sveta k nam, da bi izkusili konček raja, ki ga imamo mi na dosegu roke.
Njihov opis Slovenije:
‘Stunning, gorgeous, absolutely fantastic, amazing, beautiful, love it!

And on that bombshell… 🙂

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply