Frčafeline novičke

Prtisn jo…

… kot profi (Part 1)

Ne, ne bo govora o nobeni vulgarnosti ali čem podobnem! 🙂 Govora bo o pritiskanju gumbov na fotoaparatih in ustvarjanju fotografij, ki bodo osupnile vas, kot tudi vse tiste, s katerimi jih boste delili.

Za vsakega blogerja so fotografije pomemben del vsebine, saj bralca pritegnejo in mu dajo boljšo predstavo o tem, kar je zapisano. Objavljanje lastnih fotografij in ne fotografij, snetih iz interneta (čeprav bom v tem postu uporabila le te, da vam zadevo čimbolj približam), je namreč tisto, kar naredi blog resnično VAŠ. Sama sem daaaaleč od profesionalnega fotografa, roko na srce, nimam niti lastnega fotoaparata. Več ali manj vse slike posnamem s telefonom, ker imajo pač novejši telefoni tako dobre kamere, da so za amaterja čisto dovolj. Vendar pa se vseeno poskušam priučiti vsaj osnov fotografije, ki bistveno spremenijo izgled tistega, kar ujamete v svoj fotoaparat. In ker sem prepričana, da bi tudi sami radi delali lepe fotografije, sem se odločila da na kratko in na preprost način z vami delim par ključnih nasvetov, ki bodo vsem nam – ‘amaterskim fotografom s telefoni’ pripomogle pri dosegi učinka uaaaauu 🙂

Ker je vsega vseeno preveč, bom o tem napisala par prispevkov, predvsem na temo fotografije, ki vam bo prišla prav na potovanjih. Začela pa bi s KOMPOZICIJO!

1.) Vedno si morate določiti, kaj bo na sliki vaša glavna TOČKA POZORNOSTI (TP) oz. kaj je tisto, kar želite da gledalca najprej pritegnile na sliki. Najbolje je, da je TP samo ena, saj ima s tem slika nek red in vam ne da občutka “Kaj točno moram že gledati na sliki”

2.) Če se le da, se držite PRAVILA TRETJIN oz. RULE OF THIRDS. Sliši se zakomplicirano vendar ni, sploh ne pri novejših telefonih, ki omogočajo opcijo mreže oz. GRID. Bistvo tega pravila je,  da TP postavite v eno izmed notranjih  stičišč te mreže.

200605022117Vir: http://digital-photography-school.com/

rule-of-thirds1Vir: lh3.googleusercontent.com

3.) Uporabljajte tudi tako imenovane LEADING LINES – to so linije, ki jih najdete v okolju, ki bodo gledalca dobesedno potegnile v sliko, ga popeljale na potovanje skozi sliko in ga usmerile na vašo TP. Te linije so reke, ceste, poti, linije peska v puščavi, linije stavb ipd. Najučinkovitejše so krivulje ali diagonalne linije, ki razbijejo kvadrast izgled slike in omogočajo, da gledalec zajame celotno sliko. Prav zaradi tega je dobro, da se izogibate horizontalnih linij, ki predstavljajo neko navidezno pregrado, saj se vaš pogled tam zaustavi in pa vertikalnih, saj je pri njih pogled ponavadi osredotočen le na eno točko. (Predlagam vam ogled videa, ki nazorno pokaže njihovo uporabo.)
Če pogledate spodnje fotografije, vam v trenutku postane jasno o čem govorim, kajne? 🙂

leading lines 2Vir: http://121clicks.com/

leading linesVir: www.picturecorrect.com

leading lines 3Vir: richardsonj13

4.) Pri slikanju oseb lahko dosežete poseben učinek s tem, da postavite tako imenovani DOMINANT EYE oz. oko, ki je bližje kameri, v sredino slike, kar bo dalo vtis, kot da vam sledi.

centerdominanteyeVir: http://petapixel.com/

5.) Pri kompoziciji lahko uporabite tudi SIMETRIJO, ki gledalcu da občutek mirnosti, oči dobesedno počijejo ob takih fotografijah 🙂 Velikokrat so na ta način narejene fotografije stavb, ljudi, odsevov…

simetrija 3Vir: http://www.modny73.com/

simetrija 2Vir: deviantart.ne

6.) Do zanimivih in neobičajnih fotografij si lahko pomagate tudi z UOKVIRJANJEM – če povem po domače – poigrajte se s tistim, kar vam ponuja okolje, kot so naprimer naravni okvirji, okna, vrata, drevesa. Lahko pa to dosežete naknadno, pri obdelavi slike, s funkcijo Vignette, kar bo ponovno poudarilo vašo TP.

uokvirjanjeVir: http://www.streetviewphotography.net/

framingVir: http://www.narragansett.k12.ri.us/

9.) VZORCI. Kako dolgočasen bi bil svet brez njih! Ponavljajoči detajli vedno naredijo sliko osupljivo! Še boljši efekt pa ustvarite, če ta vzorec prekinete z detajlom, ki vam kar ‘skoči v oči’.

vzorciVir: http://res.cloudinary.com/

vzorciVir: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Tale video zelo dobro prikaže vse, kar sem zapisala: https://www.youtube.com/watch?v=O8i7OKbWmRM

To bi bilo na kratko to o sami kompoziciji. V nadaljevanju pa se bom razpisala še o ulični fotografiji, nočni fotografiji, fotografiji pokrajine, fotografiji hrane in pa seveda o selfijih 🙂

Stay tunned! 🙂

Všečkajte me tudi na FB in Instagramu, v kolikor se vam dopadem 🙂 Much Appreciated! 🙂

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    andražek
    28. April, 2016 at 09:54

    men se ful dopadeš! 😛

  • Leave a Reply