Potepaj se z mano!

Predbožično vzdušje v Salzburgu

Pozdravčeeeek,

teden je naokoli in kaj hitro se bliža tisti magični čas, ko se zberemo s svojimi najbližjimi in se nasmejani družimo ob kozarčki kuhanega vina in zvoku božičnih pesmi. Bliža se Božič! Zame je december in Božič eno izmed najlepših časov v letu. Zato sem si ga letos še dodatno popestrila in se v spremstvu odlične družbe odpravila v Salzburg. Že res, da smo Trio Adijo (Moj poba, kolegica in jaz) za ta izlet napraskali skupaj zadnje denarce, a kaj, ko se preprosto ne moremo upreti skušnjavi po odkrivanju sveta in novih dogodivščinah.
V poznih jutranjih urah smo se z gorenjsko mladino odpravili na pot in po treh urah prispeli v deževen Salzburg (kar je bilo po eni strani rahlo neprijetno, po drugi strani pa je to pomenilo, da ne bo takšnega mraza, kot smo ga pričakovali). Naša prva destinacija je bila Haus der Natur, eden najboljših muzejev, kar jih je!! Študentska vstopnica stane 5€ (odrasla 7,5€) in je vredna vsakega centa!! V muzeju smo se zadržali 5 ur, saj popolnoma izgubiš občutek za čas! Ponuja vse od akvarija, do znanosti, zgodovine, tehnike, lahko se preizkusiš v tisoč in eni stvari (za trenutek se spremeniš v slepega človeka, premaguješ ovire v invalidskem vozičku, preizkušaš svoje reflekse, logiko…). Seveda se večina stvari, predvsem razstave, spreminjajo, ampak tu sem bila že drugič in še nikoli ga nisem zapustila razočarana! Priporočam!! 🙂
IMG_5805Ko so nas ‘vrgli’ iz muzeja, saj smo ostali notri do zaprtja,  nas je v mestecu že pričakala tema in tisoč in ena lučka! Mestece je prečudovito v vsakem letnem času! Sprehodili smo se do Božičnega trga, kjer prodajajo tisoč in eno stvar, konstantno pa nas je spremljal vonj po takšnih in drugačnih dobrotah. Zelo popularen je pečen krompir (kar cel, da se razumemo), pa pečena jabolka, pa praženi oreščki… Privoščili smo si kuhano vino, ki stane 3€ oz. 5,50, če s seboj odneseš še šalčko, v kateri ti je vino postreženo (kar smo seveda tudi storili) 🙂 Vredno je poizkusiti tudi palačinke in vaflje (palačinke z Nutello in Bailey -em ali pa Kinder čokolado, JUUUUMMY!) Prav veliko znamenitosti si nismo ogledali, saj nam je zmanjkalo časa, priporočili pa so nam tudi ogled mogočnega gradu, ki se dviga nad Salzburgom, saj so uličice znotraj gradu zelo lepo okrašene (na grad se lahko povzpnete peš ali pa z vzpenjačo).

O Salzburgu sem že pisala, spet pišem in bom verjetno še pisala! Meni se je to mestece vsidralo v srce, kar ne morem se ga naveličati!! Vsakemu toplo priporočam, da si vsaj enkrat ogleda Salzburg, pa naj bo to pozimi, poleti ali jeseni, čudovito je VEDNO!!
IMG_5790Pa vsem želim prav en lep, srečen, nasmejan Božič, preživet v družbi najdražjih!

Auf wiedersehen,

S

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply