Frčafeline novičke

Podzemlje Pece

Rudnik Mežica, nekoč bogat z rudninami kot sta svinec in cink, je eden najstarejših rudnikov v Evropi, prve omembe segajo že v leto 1665. Vendar pa danes rudnik ne služi več svojemu prvotnemu namenu, saj je bilo zaradi izčrpanih rudnih zalog odkopavanje l 1993 ustavljeno.

Vendar pa je danes ta rudnik vse prej kot zapuščen. Rudnik je namreč preurejen v muzej, ki si ga lahko ogledate na precej nenavadne načine (vsaj kar se tiče podzemlja) 🙂

Ogled z vlakom

Oblekli vas bodo v prave rudarje in vas s čisto pravim rudarskim vlakom popeljali v osrčje rudnika. Po 15 minutah vožnje boste vlakec zapustili in se sprehodili po turistični poti ter se seznanili z zgodovino rudarjenja. Po učni urici pa HOP nazaj na vlakec in nazaj na površje.

Ogled s kolesom

Ja, prav ste prebrali, s kolesom. Pod površjem Pece namreč poteka več kot 5km edinstvene podzemne poti, ki vas popelje iz ene doline v drugo. Seveda vas tudi tu primerno opremijo – s čeladami in svetilkami, saj se vendarle vozite skozi popolno temo!!
Kolesarska izkušnja traja kaki 2,5h in je zagotovo edinstvena izkušnja! Ne zgodi se ravno vsak dan, da kolesarite po temačnih rovih nekdanjega rudnika!

podzemlje peceVir: http://www.podzemljepece.com/si/

Ogled s kajakom

Ko so ustavili delovanje rudnika, se je prenehalo tudi izčrpavanje vode. Ta je spodnje dele rudnika nato zalila in ustvarila čarobna podzemna jezerca, ravno pravšnja za še eno nepozabno podzemno izkušnjo.
V rudnik se najprej spustite z vlakcom, nato pot nadaljujete peš po stopnicah navzdol. Nato vas ponovno opremijo, kot se zagre in kmalu zatem že raziskujete čare in labirinte podzemlja. Na koncu poti vas pričakata še ozek rov in manjša brzica, nato pa še manjši sprehod skozi zapuščena delovišča, kjer slišite kako štorijo ali dve iz preteklosti.
Celotna izkušnja vam bo vzela kake 4h.

Rudnik MežicaVir: http://www.podzemljepece.com/si/

Zadeva je primerna tudi za otroke, saj je pred vhodom v rudnik postavljen tudi Doživljajski park, kjer otroke popeljejo miljone let nazaj v čas dinozavrov in pa stoletja nazaj v čas legendarnega Kralja Matjaža.

Več informacij o odpiralnem času in ponudbi si lahko ogledate tu: http://www.podzemljepece.com/si/

Všečkajte me tudi na FB in Instagramu, v kolikor se vam dopadem 🙂 Much Appreciated!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply