Potepaj se z mano!

Otok Pašman

Pašman je otok v srednji Dalmaciji. Po velikosti je dvanajsti največji jadranski otok. Ker voda v Pašmanskem kanalu menja smer vsakih 6 ur, velja ta del morja za najbolj čistega na Jadranu.

Zakaj se splača na Pašman?

Ker je ena tistih destinacij, ki je še ni preplavil val turizma. Dejansko ste lahko na otoku sredi najvišje sezone, pa ne boste imeli takega občutka, še posebej, če se nastanite v kakšni bolj mirni vasici/mestecu.

Največje in zato tudi najbolj obljudeno mestece je Tkon. Tu je tudi trajektna povezava s celino – Biograd na moru. Vožnja vzame 20 minut, linije pa so kar dovolj pogoste. V Tkonu najdete tudi malo večje trgovine (supermarketov in podobnih stvari na Pašmanu ne boste našli), mesnico, tržnico, ribarnico, par lokalčkov in restavracij ter zabaviščni park za otroke.

Mi smo bili nastanjeni v mestecu Pašman, ki je prikupno in zaspano 🙂

Več ali manj ga sestavljajo apartmaji in počitniške hišice ter trije manjši kampi. V starem delu mesta se nahajata dve manjši trgovinici, par restavracij in pa en sam lokalček, kjer doživite pravi ‘lagani‘ način življenja 🙂 Lokal je KONSTANTNO nabito poln, vendar to strežnega osebja ne gane, oni si pač vzamejo čas 🙂 V mestecu je še manjše pristanišče, odbojkarsko igrišče in cerkvica s pokopališčem. Sem pridete, če si želite odpočiti od hitrega tempa življenja, saj je življenje tu resnično sproščeno in brez pretiranega dogajanja, pač večerni sprehodi, to je to 🙂

Kaj pa plaža?

Plaža v mestecu Pašman je sicer kamnita s pomoli, v apartmajskem naselju pa je velik zaliv z mivko, idealen za družine z otroki, saj so šanse za utopitve minimalne 🙂 Hodiš in hodiš in hodiš in po petih minutah je voda ravno do pasu 🙂 Na plaži, v sezoni, ni neke pretirane gužve – kot dokaz za to, vam je lahko en majhen borov gozdiček, ki mogoče meri 100 kvadratov (pa pomojem pretiravam) – to je edina senca, kar je je, pa ni bilo nikoli problem dobiti prostor, tudi ko je bilo zunaj 40 stopinj. Zna pa biti v samem zalivčku kar vetrovno.

Nastanitev?

Imate dve opciji – apartma ali kamp, hotelov na Pašmanu namreč NI. Jaz vam toplo priporočam Vilo Anamarija!! Je prekrasna, prenovljena, čista, največji plus pa je, da leži tik ob plaži in tudi balkoni gledajo na zaliv. Lokacija je resnično TOP, sploh če imaš majhnega otroka, saj ni treba nositi vse šare s seboj na plažo. Ko se ti ‘zalušta’ pijače, hrane, te prime na WC itd., preprosto skočiš čez cestico in je to to 🙂

Na potep?

Pašman nudi kar nekaj lastnih turističnih točk kot so samostan Dujma, samostan sv. Kuzme in Damjana, prikupna cerkvica na hribu Mali Bokolj, ki nudi sanjski pogled na Kornate, in še mnoge druge.
Zaradi lege blizu celine je idealen za enodnevne izlete. Tako se lahko odpravite na večerno promenado v Biograd na moru. Za vožnjo s trajektom boste odšteli 14kun/osebo/smer. Ker trajekti vozijo pogosto in do 11h zvečer, je to super varianta za pobeg iz umirjenega Pašmana.

Na izlet se lahko odpravite tudi v prekrasno mesto Zadar. Trajekt in katamaran vozita iz mesteca Preko, na otoku Ugljan. Sama vožnja tudi tu traja 20 minut, linije pa so prav tako pogoste.

Ker sta otok Pašman in Ugljan povezana z mostom, se lahko zapeljete tudi na potep po mestecih Ugljana. Prisrčna sta Kukljica in Kali.

Iz mesteca Pašman vodi sprehajalna stezica do mesteca Kraj. Pot je sicer makedamska in neosvetljena, zato je bolj primerna za sprehode podnevi. Ob poti vas spremljajo številne obmorske rožice in prekrasen razgled na sosednje otočke.

Pašmanski kanal je poln raznoraznih otočkov, vendar pa je turistična ponudba zanemarljiva in lahko do njih pridete le, če imate svoj čoln. Med najbolj znanimi je otok Galašnjak – otok v obliki srčka. Na otoku Babac postoji še lokal na vodi – ubistvu sedite na stolih v vodi in pijete hladno pivo (sicer morate odmisliti dejstvo, da vas po pivu kaj kmalu tišči na WC in da ste –oh kako priročno- v vodi 🙂 )

Morje v okolici otoka je polno raznoraznih školjk, teh je res v izobilju, in drugega morskega življenja (zvezde, sipe, ježki, morski listi ipd.), zato med prtljago obvezno sodi oprema za šnorkljanje!!

OBVEZNIH 5:

– v mestecu Pašman sta dve trgovinici z lokalnimi, bio proizvodi. Ena izmed njih je Matulić in nudi naravno kozmetiko, Pašmanero (lokalni Tabasco), odlični balzamični kis Pašman Libre. Za kadilce v sosednji trgovinici (katere imena se ne spomnim) prodajajo zdrave žajbljeve cigarete, ki naj bi blagodejno vplivale na pljuča 🙂

– ‘nažiranje’ s figami!! Figovcev je na otoku OGROMNO in če ste tam pravšnji čas, si jih le privoščite

– z ladjico/čolnom se zapeljite po Pašmanskem kanalu. Punce smo se zjutraj, z gumenjakom, odpravile kar do Biograda (cca. 30minut vožnje) in bilo je fenomenalno!!

– privoščite si jutranje kopanje v Pašmanskem zalivu!! Takrat je voda še čisto mirna, večina mesteca še spi in prav sproščujoče je, ko plavate po mirnem morju, da se sliši vsak vaš zamah, vzhajajoče sonce la vam greje obraz ❤️

– privoščite si kosilo/večerjo s svežimi morskimi dobrotami. V mestecu Pašman jih prodajajo dnevno, v pristanišču, vendar je sistem KDOR PREJ PRIDEM PREJ MELJE. Lahko pa jih kupite tudi v ribarnici, v mestecu Tkon (za neočiščene klapavice smo, za kilogram, odšteli 10kun). Če pa imate čoln pa je še boljša varianta obisk tržnice v Biogradu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply