Potepaj se z mano!

Olimje – majhna vasica, velikih zakladov

Olimje, vasica ob vznožju Kozjanskega hribovja, je zame ena bolj prikupnih in očarljivih, ki jo z največjim veseljem obiščem vsaj 1x/letno.

***

Kar me pri tem kraju najbolj pritegne je ponudba najrazličnejših stvari, od kulinaričnih do zgodovinskih, do tistih za naše najmlajše. Predvsem pa me v vasici pritegne občutek povezanosti! Zdi se, kot da vsi vaščani sodelujejo med seboj, da so zgodbe vseh ponudnikov prepletene, kar je v kraju resnično čutiti in je res dragocena redkost, vsaj v Sloveniji.

***

Vsakič, ko obiščem vasico je na mojem seznamu TOP 5 stvari, ki jih moram obiskati:

1.) MINORITSKI SAMOSTAN OLIMJE (1001 čajč’k)

Nekoč grad, danes pa dom patrov minoritov in dom tisoč in eni zdravilni rož’ci. Pred samostanom in cerkvijo Marijinega vnebovzetja namreč leži prečudovit zeliščni vrt, na katerem raste več kot 200 zdravilnih rastlin. In TO je moj razlog za obisk samostana, saj se v njem nahaja najstarejša lekarna v Evropi, kjer patri prodajajo čaje in druge zeliščne lek-e, ki zdravijo množico bolezni.


*Pred samostanom je tudi mogočno drevo, ob katerem lahko počijete v prijetni senčki in ribnik z zlatimi ribicami ter postaja vlakca Atomček, ki vas popelje do Podčetrtka.

Ko se načudite in ‘navonjate’ vseh zelišč, se sprehodite še čez brv, na drugo stran potočka, kjer leži…

2. ČOKOLADNICA OLIMJE

Čokoladaaaa … redko kdo se ji lahko upre!
Njihova tradicija izdelovanja čokolade sega v 19. stoletje.
V prodajalni vam bo ob pogledu na vso čokolado zastal dih, oči vam bodo neumorno švigale od ene dobrote k drugi, lahko se pocedi tudi kaka slina – zgolj opozorilo! 🙂
V njihovi ponudbi so ročno izdelani čokoladni personalizirani bomboni, čokoladni kovanci, male čokolade za ob kavi, praline, takšni in drugačni praznični izdelki iz temne in svetle čokolade, s sadjem, kokosom itd.
Meni najljubša – riževa čokolada <3

3. JELENOV GREBEN

Ne samo, da nudi prečudovit razgled na samostan in  vasico, najlepši del je druženje z jeleni in srnicami.

Le-ti vas bodo spremljali ob sprehodu skozi ranč.

Jelenov Greben nudi ogromno in se nenehno razvija. Lahko si privoščite oddih v njihovih sobah in wellness-u, kulinarično doživetje v restavraciji
Nepozabna je tudi izkušnja hranjenja jelenov. Sama se z največjim veseljem sprehodim skozi njihovo trgovinico, polno domačih/lokalnih dobrot, ki so resnično prisrčno zapakirane <3

Letošnja pridobitev je tudi kavarna Pod Grebenom, ob samostanu, v katerem je vzdušje prisrčno, umirjeno, sproščeno, kava pa ODLIČNA! Lahko posedite tudi v kotičku ob kaminu, si privoščite enega izmed mnogih čajev v ČAJNICI …

4. DOMAČIJA IN PIVOVARNA HALER

Mimo tega tudi ne moreva, saj je treba priskrbeti tudi pivce za živce 🙂
Moj dragi se z veseljem ustavi v pivovarni in si naredi zaloge odličnega piva, poleg tega pa to predstavlja tudi super darilo za vse pivoljube.
Če vas ob tem zagrabi še lakota, je pestra tudi njihova gostinska ponudba.

5. KOČA PRI ČAROVNICI

Nad vasico leži Dežela pravljic in domišljije, kjer se boste srečali s Kekcem, Bedancem, Rdečo Kapico, sneguljčico in mnogimi drugimi pravljičnimi liki. Po poti skozi gozd boste srečali tudi čarovnice.
Stvar je mogoče bolj primerna za naše najmlajše, vendar pa si spomine na mladost lahko pričaramo tudi odrasli in za trenutek prebudimo otroka v sebi 🙂

***

Vendar pa to še ni vse, kar je v ponudbi. Navdušenci nad golfom lahko dan preživijo na golf igrišču in zbudijo brbončice v Gostišču Amon. Lahko se sprehodite skozi najdaljši nasad hrušk v Sloveniji, ki se vije ob glavni cesti do Podčetrtka, na voljo so vam tudi številne pohodniške poti itd.

Vendar o vsem tem kdaj drugič 🙂

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tadej
  6. February, 2017 at 18:49

  Kje se nahaja nasad hrušk? Mogoče veste čigav je?

  • Reply
   Frčafel'ca
   6. February, 2017 at 22:01

   Hej,

   nahaja se ob glavni cesti od Podčetrtka proti vasi Olimje.
   Mislim, da je v lasti občine Podčetrtek.
   Gre pa za najdaljši, ne največji nasad hrušk, sem narobe zapisala 🙂

  Leave a Reply