Potepaj se z mano!

Moje vseživljenjsko počitnikovanje na Hrvaškem

Pozdravčeeek!

Na tih, deževen dan je ponovno čas, da zapišem kaj na moj blog. In ker se bliža poletje in nam misli že uhajajo na morje, so tudi meni ušle na našo sosedo Hrvaško. Vem, da je vsak izmed nas zagotovo že rekel: ‘Na Hrvaško pa ne grem več, je predraga, drugi kraji so cenejši…’, smo zagotovo kmalu spet pristali ravno tam, saj se zarečenega kruha največ poje! 🙂 Dejstvo je, da je blizu, da se tja lahko odpeljemo z avtom, da se marsikdo boji neznanja tujih jezikov in da je, pa rečite karkoli, hrvaška obala še vseeno ČUDOVITA!
Jaz sem od hrvaške obale videla kar precejšen del, zato sem se odločila, da delim z vami moje občutke o hrvaških mestecih in otočkih (če vas slučajno letos veter vleče na Hrvaško).

Vamos!¨:)
Pa gremo kar lepo po vrsti:

Umag – V Umagu sem bila kar nekajkrat z družino, pa kasneje z mojim najdražjim. Mestece je zagotovo živahno, simpatično, s številnimi bari, restavracijami in hoteli. Na potep ob morju vas popelje promenada, ki jo zvečer zapolnijo ulični umetniki. Za vse tiste, ki ste ljubitelji lepih plaž, pa Umag, po mojem mneju, ni. Malo izven Umaga je sicer kamp in urejena prodnata plaža, hoteli pa imajo večinoma betonske plaže. Za tiste z družinico pa je Umag skoraj idealen, saj otrokom ne bo nikoli dolgčas, pa tudi voda je plitka.

Poreč – to mestece pa je že malo bolj mondeno in je po mojem mnenju namenjeno bolj starejšim, saj ponuja veliko sprehodov. Kar se spomnim (tu sem bila namreč kot otrok), so plaže betonske, ponujajo pa razno razne aktivnosti, od odbojke, plesa, minigolfa…

Rovinj – tu sem bila zgolj na hitrem obisku, pa še takrat smo porabili največ časa z iskanjem poti nazaj na ladjo!:) Da, Rovinj je mestece, v katerem se ni težko izgubiti, saj vse uličice izgledajo enako! Je pa Rovinj zagotovo mesto za mladino, saj v njem potekajo kar pestri žuri. O plažah pa vam žal ne znam povedati ničesar.


Pula – eno izmed večjih mest Istre, če ne kar največje. Zagotovo ste že vsi vsaj enkrat obiskali to mestece, ki slovi po amfiteatru in živahnem ozračju. Mesto je pristaniško, tako da o kakšnih lepših plažah žal ne morem poročati.

Medulin – tudi to mestece je majhno, živahno in simpatično, primerno za otroke, sprehode ob plaži in zganjanje romantike. Za razliko od Pule, ima Medulin dolgo prodnato/peščeno plažo, s plitko vodo. Medulin pa je tudi raj za surfarje, wind-surfarje, kajtarje…

Selimo se na drugo stran istrskega polotoka, v meni resnično simpatični Rabac. Tudi tu sem bila večkrat in še vedno mi je všeč. Ne vem točno, kaj me tako privlači; je to čudovita dolga promenada ob morju, mestece samo, fletne prodnate plaže. Ima nekaj kar je v meni pustilo pečat!

Sledita mondeni Moščenička Draga in Opatija. Obe sta namenjeni bolj luksuznemu turizmu, z luksuznimi hoteli, natrpanimi plažami, številnimi klubi, pestrim nočnim življenjem, bogato gostinsko ponudbo. Namenjeni sta razvajanju v dvoje, zagotovo pa ju ne bi priporočila družinam z majhnimi otroci. Med njima pa leži simpatična Medveja, v kateri sem počitnikovala lani in je, izven sezone, zelo simpatična. Majhna, z zelo lepo plažo, lokalčkom na plaži in če se zapeljete do sosednjega Lovrana, se lahko sprehodite po dolgi, čudoviti poti ob obali in si ogledate mesteca, skozi katere pelje.

Pa skočimo malo na otoke in se za hip ustavimo na Cresu. Zagotovo kraj na Hrvaškem, kjer sem bila že okoli desetkrat, pa se ga tudi ne naveličam. Otok Cres je čudovit. Ima prekrasne plaže, čisto vodo, simpatična mesteca (Mesto Cres je meni eno izmed bolj simpatičnih hrvaških mest), ponuja izlete z ladjicami, ki vas popeljejo do prečudovitih nedotaknjenih plaž, do ‘Modrih jam’ po katerih zaplavate, in pa če imate srečo, lahko tu vidite tudi delfine (In jaz sem to srečo imela!:)). Cresa se držita tudi Mali in Veliki Lošinj, kamor sem namenjena letos, bila pa naj bi zeleni biser!


Otoka Krk in Pag sta si zelo, zelo podobna. Oba imata dolge prodnate plaže, oba sta, zame osebno, preobljudena in oba odlična za družinski dopust. Je pa Pag nekoliko bolj priljubljen med mladino, saj poleti na plaži Straško potekajo različni žuri, ki trajajo več dni.

Otok Rab – hja, tudi tu mi spomin peša, saj sem bila zelo majhna. Mesto Rab je prečudovito, staro sredozemsko mestece, s številnimi romantičnimi kotički, plaže pa so ODKLOP! Dolga peščena plaža, ki jo nudi Lopar, ti vzame dih! Seveda je zato tam tudi ogromna masa ljudi, tako da nasplošno, za celotno Hrvaško predlagam obisk izven sezone, ko je vse bolj umirjeno, zasanjano…

No in že smo pri mesteceu, ki bo vedno v mojem srcu – Vodice. To mesto ima tako čudovit utrip, ima TISTO! Midva z najdražjim sva bila tam par let nazaj, in sva kar dodobra raziskala mestece z okolico. Predlagam, da najamete kolo in se podate raziskovat. Obvezno se napotite do sosednje vasice Tribunj, ki je prekrasna! Zapeljite se z ladjico do Šibenika (to mesto me sicer ni prepričalo) in se na poti tja ustavite na dveh otočkih Prvič in Zlarin, kjer lahko uživate v tišini in kristalno modri vodi! Zvečer pa se odpravite v center mesta, si privoščite sladoled, pivo, koktajl in preprosto uživajte!

Od tu pa se odpravljamo v Dalmacijo, prečudovit, sproščen svet hrvaške obale, s prijaznimi domačini, soncem in rajskimi plažami. Na hitro skočimo na Hvar in Korčulo.  Hvar, otok sonca, nudi prečudovite plaže obdane z borovimi gozdički, v katerih lahko uživate ob petju škržatov (njihov zvok zna biti tudi rahlo neprijeten). Nudi tudi čudovita stara mestna jedra, v katerih se čas ustavi. Korčula in njeno mesto Vela Luka, pa sta definitivno top destinacija mojih pohajkovanj po hrvaški obali. Tako prijaznih domačinov, tako dobre hrane, take sproščenosti in domačnosti, nisem začutila nikjer drugod. Z ladjico se morate obvezno popeljati do neposeljenega otoka Proizd, in tam uživati v kristalni vodi ob pogledu na odprto morje. Toplo pa priporočam tudi obisk starega dela mesta Korčule, ki skriva romantične kotičke za starodavnim obzidjem.

Omenila bi še polotok Pelješac, čeprav le-ta name ni naredil kakšnega posebnega vtisa. Je pa tudi zelo priljubljen med Wind-surferji, zaradi konstantnega vetra in pa med družinami, zaradi dolge prodnate plaže. Kakšnemu mlademu paru, pa verjetno ne bi bil povšeči, saj tam ni kaj dosti za početi.

Aja pa da ne pozabim, nacionalni park Kornati, je tudi zanimiv in definitivno vreden ogleda!

Tako, to bi bilo na kratko to, kar se tiče mene in mojega pohajkovanja po hrvaški obali. Zelo rada bi se nekega dne odpravila še do Dubrovnika, ki naj bi bilo najlepše mesto Hrvaške, pa na otok Mljet, ki je sam po sebi zanimiv, čudovit, nenavaden… Tako da, mene bodo pota zagotovo še odnesla k našim sosedom! 🙂

Do sviđenja,

S

(p.s. Če pa si kdo želi izvedeti kaj več o določenem mestu/otoku, pa naj kar pogumno vpraša, in z veseljem bom odgovorila)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply