Potepaj se z mano!

Moj mini Evropa-Trip :)

Pozdravček,

ta teden objavljam post en dan prej, saj se za vikend odpravljam na mini oddih v toplice :))
Današnja tema bo kratko potovanje skozi 6 Evropskih držav in sicer Slovenije, Avstrije, Liechtensteina, Švice, Nemčije in Italije. Ta moj potep se je zgodil pomladi leta 2010 in sicer v družbi moje prečudovite mami 🙂 Sedaj se že skoraj tradicionalno vsako leto nekam odpraviva in sicer same ali pa še v družbi očima in babi.
Odločitev za ta izlet je padla zelo hitro… prejmem mamičin klic, potrdim in že je bila rezervirana najina mini evropska dogodivščina.
Samo potepanje je trajalo 3 cele dni, videli smo veliko stvari, prav zaradi tega pa je bilo vse kar malo preveč naporno.

Štartali smo zgodaj zjutraj v naši prečudoviti Sloveniji in se skozi Karavanški predor odpeljali v Avstrijo in naši prvi destinaciji naproti – Kitzbühel. Vožnja skozi Avstrijo (Tirolsko) je bila zanimiva. Pogledi skozi okno avtobusa so bili neverjetni!! Avtsrija te ne pusti ravnodušnega!! Te njihove srčkane hišice, njihova pokrajina, njihova urejenost…čudovito!!

Po parih urah vožnje smo se najprej ustavili v simpatičnem mestecu Lienz, kjer smo se zelo zelo na hitro sprehodili skozi stari center mesteca, si privoščili kavico in krenili naprej.

Lienz

Kmalu smo prispeli do še enega simpatičnega mesteca Kitzbühel (v Avstriji je pač vse simpatično:)), ki je še najbolj znan po smučiščih in zimskem turizmu. Predlagam kratek sprehod skozi pisano središče mesteca in pa seveda posedanje ob kavici in opazovanje utripa tega prikupnega kraja 🙂 No, to sva seveda storili tudi sami, OBVEZNO! 🙂

Kitzbühel

Potem pa spet pot pod noge do Sveta kristalov Swarovski. Sama sicer nisem tip človeka, ki se strinja z Madonno in Diamonds are girl’s best friends :), vendar pa v tej pravljici kristalov za trenutek obnemiš!! Zadeva je ogromna, kar malo domišljava 🙂 V dvoranah resnično doživiš tisoč in eno kreacijo narejeno iz kristalov Swarovski. Zadeva je zagotovo vredna ogleda, že zaradi samega truda, ki je bil vložen v to in pa očarljivih odsevov kristalčkov 🙂

Muzej Swarovski

Pa kar hitro šibamo naprej, v olimpijsko mestece Innsbrück. V mestu me je najbolj pritegnil njihov prečudovit park, predvsem pa ljudje, ki so se zabavali ob partijah šaha pod senčko dreves…to je nekaj, česar v Sloveniji nismo vajeni…in občutki so prijetni!:) Stvar, ki jo tudi morate poizkusiti, je sladoled na glavnem trgu, ki je mmmm odličen!! 🙂 To bi bilo vse, kar bom napisala o tem olimpijskem mestecu, da ne bo post ŠE daljši 🙂 Priporočam edino še, da se povzpnete na skakalnico, ki nudi razgled na mesto in okolico. Pot nas je popeljala še čez znan prelaz Arlberg, ob katerem se nahajajo ena izmed boljših smučiš v Avstriji (hja, žal sem pozabila katera) 🙂 in pozno popoldne smo končno prispeli v prikupno vasico Klaus do našega hotelčka. Ta vasica me je v tem dnevu od vseh stvari, ki sem jih videla, najbolj prevzela. Prečudovita pokrajina, mir, prijazni in nasmejani ljudje…to je tisto, kar pri meni pusti nepozabne vtise! In po večernem sprehodu skozi vasico je sledil zaslužen spanec.

Zjutraj smo kar hitro krenili naprej in sicer do knježevine Liechtenstein. Prav veliko vam o tej državici ne znam povedati, saj smo se le za urico ustavili v glavnem mestu Vaduz, ki se drži istega principa kot cela država – nek se vidi razkoš 🙂 Ja, mestece je modernizirano in drago, nad njim pa se vzpenja grad baje najbogatejšega kneza. Kar mi je bilo najbolj všeč je to, da so se v tem urbaniziranem mestecu med bloki lepo pasle kravice 🙂 Tega res ne doživiš povsod, je pa zagotovo zanimivo videti kaj takega 🙂 Naslednja država je bila težko pričakovana Švica in mesto Zürich, žal pa nista izpolnila mojih pričakovanj. JA mesto je čudovito, JA jezero ti vzame dih in JA švicarska pokrajina je ulala 🙂 Ampak samo mesto…vsi nekam hitijo, vse je tako nadstandardno, s komerkoli sem imela opravka, me je pustil razočarano…ni tiste pristnosti in topline! Tako da to mesto priporočam bolj tistim, ki imajo radi visoko modo, luksuzne stvari (potem si obvezno oglejte najbogatejšo ulico Bahnhofstrasse), ni pa za nekoga, ki išče sproščenost in ima po možnosti še bolj plitke žepke 🙂

Zurich

Naslednja postaja – Renski slapovi. Ne pričakujte nekih romantičnih, visokih, elegantnih slapov, ne-ne Ren ponuja največje slapove po pretoku vode v Evropi in ti so resnično OGROMNI!!! 🙂 (priporočam v vročih poletnih mesecih, saj super osvežijo) 🙂 No in ker še nismo bili dovolj zmatrani .), smo se odpravili še na otok Mainau – otok cvetja v Nemčiji. Na tem otočku resnično najdete ogromno rožic, dreves in drugega rastlinja. Ponuja vam super sprehod in pa meni najljubše – Hiša metuljev, kjer okoli vas prosto leta ogromno različnih vrst metuljčkov, ki vas očarajo s svojo eleganco in lepoto in pa Hiša orhidej, ki so moje najljubše rožice, tako da vam to pove vse:)

Renski slapovi

Zadnji dan nas je čakal še postanek na Europabrücke, ki je bil prvi viadukt v Evropi, visok okoli 100m in pa italijansko mestece Briksen, v katerem so imeli razstavo jaslic. Tam smo lahko videli ogromno različic jaslic iz celega sveta. No in po dolgi vožnji smo končno prispeli v Slovenijo, zmatrani a polni novih spominov. In po dolgem spancu, sem bila že pripravljena ustvarjati nove 🙂

Pa Bon Voyage do naslednjič,

S

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply