Potepaj se z mano!

Ledno plezanje v Mlačci

Ljubo doma, kdor ga ima, kajne? 🙂

Rada potujem po svetu in raziskujem nove kraje, se seznanjam z različnimi kulturami in običaji in vzdihujem nad lepotami, ki jih ima ponuditi svet. Vendar pa je del mojega srca vedno prisoten v gorenjski vasici Mojstrana.

Sloves ji dajejo predvsem slap Peričnik, Jakob Aljaž in tri doline, iz katerih se je moč povzpeti na očaka Triglav – Vrata, Kot in Krma. Pozimi pa ji prepoznavnost daje tudi igra ledu in vode, ko v soteski Mlačca narava ustvari ledeno steno, ki vsem športnim navdušencem ponuja možnost lednega plezanja.

Ledena stena Mlačca

Sama sicer nisem plezalec, sem pa imela letos čast opazovati ekipo RTV Slovenije, ko je snemala dokumentarec na to temo.

Ledno plezanje Mlačca

Prizor je bil resnično dih jemajoč in ko sem z lastnimi očmi opazovala, kako se je plezalec pogumno vzpenjal po ledenem slapu in kako se je pod njegovimi nogami krušil led in padal v globino, se je moje spoštovanje do tega športa le še povečalo.

Ledno plezanje Mlačca

Sezono lednega plezanja v Mlačci so letos otvorili z začetkom januarja, premagujete pa lahko štiri predele in sicer Palčka, Tonov steber, Lučko in Liziko 🙂
Za več informacij se lahko obrnete na gospoda Pavla (031-495-275).

RTV dokumentarec ledno plezanje

Če pa je zima hladna, kot se za zimo spodobi, pa možnost lednega plezanja ponuja tudi nekoliko bolj zahteven slap Peričnik, ki zna biti podvig tudi za bolj izkušene alpiniste.

Ledeno kraljestvo Mlačca

Še ena turistična zanimivost, po kateri je znana vasica, predvsem v času božiča, so žive jaslice v ledu.

Žive jaslice v ledu, MlačcaVir: http://www.napovednik.com/

Tudi te, že trinajst let zapored, prirejajo v soteski Mlačca, kjer priredijo pravcato pravljično vzdušje. Ogledate si lahko ledene skulpture, ki zasijejo ob soju bakel, posedite na ledenem prestolu, se sprehodite med brvmi, potočki, jezerci in se za kratek čas prepustite vzdušju ledenega kraljestva.

Igra ledu in sonca, Mlačca, Mojstrana

Več informacij: http://lednoplezanje.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply