Potepaj se z mano!

Korita in slap Mostnica

Bohinjsko jezero – tretje največje jezero v Sloveniji in ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji. Kraj, ki ga vsi poznamo, a nas vseeno preseneti. No, vsaj mene je in to pošteno!!

Skoraj zagotovo sem v Bohinju vsaj enkrat letno in skoraj zagotovo je tako od kar sem na tem svetu 🙂
Torej – vsaj 27x sem že bila v okolici Bohinjskega jezera in šele po 27ih letih, sem odkrila, da v neposredni bližini jezera ležita dva slapova in ne samo eden – ste vi to vedeli?

Ja, na moje presenečenje (in na presenečenje večino mojih znancev, ki so bili v Bohinju tudi že n-krat), leži blizu jezera dolina Voje, ki skriva slap Mostnico.

Na to ‘razodetje’ sem naletela čisto slučajno, ko sem v službi pregledovala turistične prospekte in naletela na Korita Mostnice. Seveda, ob besedi Korita, človek takoj pomisli na reko Sočo in zato sem jih tudi sama umestila kar nekam tja, na Bovško stran… a glej ga zlomka, nahajajo se ob Bohinjskem jezeru?!? Kako, kje in zakaj za njih še nisem slišala?!?

Da sem si odpustila nedopustno nevednost, sem se seveda takoj odpravila na raziskovalno ekspedicijo – in bila prijetno presenečena nad to skrito lepoto.

Korita Mostnice

Kako do tja?
Ko se pripeljete do Bohinjskega jezera, zapeljite desno čez most, mimo cerkvice, skozi Staro Fužino in nato sledite znakom za Hudičev most in dolino Voje.

Cena?
Bohinjčani resnično znajo ‘zacolati’ čisto vse:
Parkirnina vas bo stala 12€/dan, oz. 1,50€/h – prav zaradi tega, raje plačajte dnevno parkirnino, saj je listek prenosljiv po celem območju Bohinjskega jezera in ga lahko unovčite tudi ob slapu Savica, v centru…
Potem pa je tu še vstopnina v Korita Mostnice: 2,50€/osebo

Korita Mostnice

Korita Mostnice so resnično vredna ogleda. Pot vas pelje skozi gozd, ob poti vas spremljajo čudovite fotografije in zvok reke Mostnice.

Korita Mostnice

Dih vam bo zastajal ob čudovitih koritih, ki jih je ustvarila reka, ob številnih tolmunih in ob Slončku (izklesani skali, ki spominja na slona).

Korita Mostnice

Pred vstopom v park, vas pričaka Hudičev most, ki predstavlja zahtevno gradbeno delo nad prepadno sotesko Mostnice (od kod mu ime, si lahko preberete na koncu).

Hudičev most, Bohinj

Krožna pot okoli korit Mostnice vam bo vzela slabo uro (korita so dolga 2 km), lahko pa se na polovici odločite in nadaljujete pot skozi dolino Voje in do slapu Mostnica. Če se odločite za to varianto, vam bo pot vzela slabo uro in pol v eno stran, vendar se 100% splača.

Reka Mostnica

Dolina Voje je pastirska dolina in ohranjenih je še kar nekaj starih pastirskih hišic, ki pričarajo vzdušje in dajo prečudovitim travnikom piko na i. Ob poti si boste lahko privoščili tudi kosilce ali osvežitev, saj sta v sezoni odprti kar dve gostilnici – ena na začetku doline in ena ob slapu – nudita pa domače jedi kot so jota, žganci, kranjska klobasa…

Dolina Voje

Slap Mostnica, visok 21 m,  vas pričaka čisto na koncu doline. Ni sicer tako veličasten, kot je slap Savica, vendar pa je vseeno nekaj posebnega – konec koncev je SLAP in zame je to nekaj najboljšega – slap, voda, jezero, reka, potok – doesn’t matter, sam da je voda, pa sem srečna! 🙂

Slap Mostnica

LEGENDA O HUDIČEVEM MOSTU:

Včasih so pravili, kako so delali Hudičev most. Do večera so delali, zjutraj je bilo pa vse podrto. Je pa nekdo rekel: “Hudič naj dela ta most, jaz ga ne bom.” Potlej ga je pa res hudič začel delati. So ga pa vprašali, kaj hoče za lon. Je pa odvrnil: “Prva duša, ki bo šla čez most, tisto dušo mi boste dali.” Zvečer so premišljevali, kdo bo tako nesrečen. Se je pa spomnil kmet, ki je imel psa. Je rekel: “Jaz bom pa vzel eno veliko telečjo kost pa psa s seboj.” Jo je pa čez most vrgel, pes je pa tekel za njo. Hudič pa je dobil pasjo dušo. Bil je tako jezen, tako je z repom mahal, da je vso ograjo podrl.  (Prepisano iz knjige Marija Cvetek: Bohinjske pravljice)

Več o Bohinjskem jezeru in slapu Savica: http://spelasway.eu/enodnevni-oddih-v-bohinju/

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply