Lačni Želodčki

Hiša Torkla (Korte)

Ko se potepate po slovenski obali, ne pozabite na to, da se nad našimi obalnimi mesteci dvigajo male, prikupne vasice.
Vijugaste ceste vas počasi popeljejo od ene do druge in vam ob tem nudijo prekrasne razglede na morje, zeleno pokrajino in vinograde.
Iz Izole naju je tako pot zapeljala skozi vasico Šared, mimo Malije, Cetore (ki je ostala na seznamu za naslednjič, saj se pod njo baje skriva slap) in kaj kmalu sva v daljavi zagledala vasico, s prečudovito cerkvico. Vendar pa ni bila nobena izmed navedenih vasic najina končna destinacija. Tokrat so naju namreč lačni želodčki odpeljali v vasico Korte, največjo vasico v istrskem zaledju in Hišo Torkla.

Restavracija se nahaja v stari istrski torklarni. Vodilo njihove kuhinje so sveže sestavine, katere dobijo od lokalnih kmetov, lovcev in ribičev.

Ambient restavracije vas osupne! Obnovljena hiša iz devetnajstega stoletja z modernim pridihom. Notranjost sem si uspela ogledati le bolj na hitro, saj bi bil greh, v tako lepem vremenu sedeti notri, ko pa ima restavracijo čudovito teraso, s kaminom, kjer pripravljajo sveže jedi iz pod peke.

hiša torkla

Simpatičen natakar naju je prijazno posedel za zelo lepo dekorirano mizico in prikupno pozdravil tudi najino Beaglico, kar je bil le še dodaten plus.

Zelo hitro sva se odločila za Meni na hitro – tri-hodni meni z jedmi po izbiri chef-a. ‘Moto’ tega menija je – pustite se presenetiti 🙂 In reees, komaj sva čakala, da potešijo najino radovednost in nama postrežejo s prvim hodom. Obnemela sva, ko je nastopil ta trenutek, saj so nama postregli s kar šestimi različnimi predjedmi, vse božansko prezentiranimi in še bolj božanskega okusa.

hiša torkla
Žal si nisem uspela zapomniti vseh, kaj šele z vsemi pravimi nazivi, ampak v grobem sva dobila sledeče:
– piščančja pašteta s tartufi in marmelada z rdečo čebulo
– goveji carpacio s tolminskim kozjim sirom in tartufi
– Tunin sashimi in vasabi
– zvitek iz pečenega roastbeefa, polnjen z zeleno solato in jabolkom
– tunina v omaki z ingverjem

hiša torkla

Medtem, ko sva uživala v predjedi, je Sebastijan, chef in lastnik restavracije, v kaminu že pripravljal naslednjo jed. Nekako dobiš občutek, kot da vsak meni pripravijo individualno, tako da je čimbolj pisano na kožo gostu. Všeč mi je bilo, da sva dobila jedi na skupnih krožnikih, s katerih sva nato počasi in z užitkom preizkušala vsako jed posebej.

Kmalu sva bila postrežena z glavno jedjo – tolminska teletina s prilogo pečenega krompirčka in kuhane zelenjave.
Meso se nama je kar topilo v ustih!! Tudi najina beaglica ni imela nič proti, ko je snedla kost 🙂

hiša Torkla

Pozdravila naju je tudi prikupna lastnica Andreja, ki jo je očaral najin kuža. 🙂 Naj še enkrat poudarim, da so resnično zelo prijazni do štirinožnih prijateljev in so nama zato še toliko bolj prirasli k srcu.

Oblizala sva si vse prste in si zadovoljno prikimavala, da je bil obisk restavracije perfetktna odločitev in da bi se človek  z lahkoto navadil jesti tako božansko hrano!

Nato pa še Grand Finale, zame najbolj težko pričakovani trenutek – sladica.
Mmm-mm-m! Millefoglie in neke vrste čokoladna tortica, sestavljena iz zdrobljenega čokoladnega biskvita, malinine kreme, sladoleda in snežnih kepic (Opravičilo Hiši Torkli, ker si nisem bila sposobna zapomniti profesionalnih in veliko lepše zvenečih nazivov za jedi!)

hiša torkla

Definitivno mi je bila ta restavracija ena ljubših, kar se tiče postrežbe in ambienta, z zagotovostjo pa lahko trdim, da mi je bila najljubša, kar se tiče okusov in prezentacije jedi! Komaj čakam, da me spet zanese v primorske konce! 🙂
Toplo priporočam!!

 

Všečkajte me tudi na FB in Instagramu, v kolikor se vam dopadem 🙂 Much Appreciated!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply