Frčafeline novičke

Gradovi kralja Matjaža

… in koder bode njegova brada devetkrat okoli mize zrasla, ga bode gora nazaj dala, da srečno vlada slovenski rod ...

Na ravnici Mitnek pod Peco se vsak januar zida in gradi na polno!

Že 24. leto zapored tam namreč poteka prireditev, kjer se ekipe pomerijo v gradnji gradov. Osnovni gradbeni material – sneg. Da, prav ste prebrali!

Od leta 1993 so zgradili že 1300 snežnih gradov in skulptur, ki so povezane z legendo o kralju Matjažu. Letos se bo prireditev odvijala od 29.1 do 31.1.

Že tradicionalno jo bodo otvorili z nočnim slalomom z baklami za pokal Kralja Matjaža.

Naslednji dan pa se bo pričelo ledeno ustvarjanje in rezultati le tega so osupljivi!!

Gradovi kralja matjaža

Če si želite biti del ustvarjanja, lahko svojo ekipo prijavite tudi sami! 🙂

Program prireditve si lahko ogledatu TU.

Kaj pravi legenda:

Legenda o Kralju Matjažu govori o možu, ki je vladal slovenskim deželam v času Karantanije. Matjaž je bil dober kralj, noč in dan so k njemu lahko prišli siromaki in zatirani in vsem je nudil pomoč in zaščito. Dal je kovati zlatnike in med njegovim vladanjem so na Koroškem vladali zlati časi. Ker so mu bili drugi vladarji nevoščljivi zaradi njegove mogočnosti, so združili svoje vojske proti njemu. S samo stotimi preživelimi junaki se je moral skriti v votlino pod Peco, ki se mu je sama odprla in ga skrila pred sovražniki. V votlini se je Matjaž usedel za mizo, ostali pa so se posedli po tleh okrog njega in zaspali. Legenda pravi, da se bo, ko mu brada zraste devetkrat okoli mize, prebudil. Takrat bo pred njegovo jamo sredi zime zrasla lipa. Od polnoči do ene zjutraj bo cvetela, potem pa se bo posušila. Takrat bo Matjaž s svojimi vojaki prišel ven, premagal in zatrl vse svoje sovražnike, pregnal krivico s sveta in spet zavladal Slovencem. Tako bodo na Slovenskem spet zlati časi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply